Alla resor blir smidigare om man är uppkopplad, men uppkoppling utomlands är inte alltid säkert. Man räknar med att kring fyra miljarder människor på jorden använder internet. Vi är mer uppkopplade än någonsin förr och siffran bara ökar. Det blir allt viktigare med säkert surfande.
Här kan du läsa om några av de bästa tipsen för att surfa säkert utomlands.
Internet på resan och surfa säkert utomlands
Att resa är att vidga sina vyer, att få ny inspiration och intryck. Med internets hjälp har det blivit betydligt enklare och mer praktiskt att upptäcka även de mest avlägsna platser på ett autentiskt sätt. Men hur står det då till med internetsäkerheten utomlands?
Ibland köper jag ett lokalt simkort när jag anländer destinationen, eller kopplar upp mig genom wifi på hotell och restauranger. De flesta internetanvändare är tyvärr omedvetna om vilka risker för integriteten, bankkontot och privatlivet detta medför.
Det är ingen slump att allt fler resenärer väljer att koppla upp sig med en VPN på den internationella resan. Vet du vad en VPN är? För att bättre förstå tjänsten måste vi först titta närmare på vad som händer när man kopplar upp sig utomlands.
Vilka risker finns med att koppla upp sig utomlands?
Varje land eller region har sina egna regler när det kommer till lagar som gäller internet och användarens rätt till privatliv. Många stater kontrollerar trafiken på internet och privatpersoners internethistorik. Beroende på vilka lagar som gäller kan staten även ha rätt att samla in privata uppgifter om internetanvändaren, med motiveringen att det är ett steg mot ökad säkerhet i samhället.
Dessa regler kan vara invecklat formulerade och svåra även för lokalbon att förstå fullt ut, för en besökare som kanske inte ens behärskar språket kan de därför vara helt omöjliga att greppa. Tursamt nog finns det i alla fall vissa allmänna regler för roaming om man vill surfa inom Europa.
Ändå är man genom att köpa ett lokalt simkort, eller använda ett lokalt wifi på ett café eller hotell, inkluderad under den lokala platsens regler. Detta kan gälla regleringar och övervakning, insamling av data och analys samt kontroll av platstjänster. Ofta har man ingen aning om vilka rättigheter man gett upp endast genom att koppla upp sig.
Ett exempel är Kanada, som har strikta regler när det kommer till distribuering av illegala filmer och serier. Försöker en internetanvändare till exempel ladda ner media från piratsidor, har staten rätt att spåra IP-adressen och botfälla användaren.
Förutom detta är tillgången till sidor som YouTube, Facebook och Instagram annorlunda beroende på vilket land man befinner sig i, då dessa är förbjudna på vissa ställen. Utan en VPN kommer du ha svårigheter att koppla upp dig till bland annat dina sociala medier, beroende på vilket land du reser till.
Den personliga säkerheten och integriteten utsätts för risk när internetanvändaren kopplar upp sig till allmänna nät, detta gäller förstås både på hemmaplan och utomlands. Däremot bör man vara medveten om att det i flera andra länder inte finns samma reglering gällande skydd av integriteten. Lösningen är att finna programvara som ger dig en mer privat uppkoppling.
Skydd online på semestern
Allt fler resenärer blir medvetna om riskerna med uppkoppling utomlands och inkluderar en kostnad för skydd online i sin resbudget.
Ett av de mest välkända sätten att skydda sig på den internationella resan är att installera en VPN. Denna programvara gör det möjligt för internetanvändaren att surfa utan att lämna ett digitalt spår efter sig samt utan att avslöja sin plats.
Förutom att skydda personliga uppgifter och integritet även när man är uppkopplad till publikt nätverk eller då man surfar i ett land vars lagar man inte känner till, förhindrar en VPN att sidor och appar sparar uppgifter om användarens internethistorik och sedan sänder riktad reklam och anpassade kampanjer till denne.
Ytterligare en fördel med en VPN är att man kan välja från vilket land man önskar koppla upp sig. Vill man till exempel titta på hela utbudet från SVT Play eller andra svenska medier kan man placera sin IP i Sverige även när man är på semester och på så vis upphäva platsbaserade begränsningar.
4 sätt att koppla upp sig på resan
De flesta internetanvändare befinner sig förstås i sina hemland, men det finns även tusentals som kopplar upp sig under okända länders regler varje dag.
De fyra vanligaste sätten att koppla upp sig på resan är genom:
- ett internationellt simkort eller internationellt abonnemang
- ett lokalt simkort
- ett lokalt och allmänt wifi
- ett betalt wifi
Det internationella simkortet eller abonnemanget är antingen giltig under till exempel 30 dagar i de länder som är inkluderade i abonnemanget. Efter 30 dagar utomlands slutar abonnemanget att gälla och man måste åter till Sverige för att sedan kunna utnyttja den internationella tjänsten igen. Det finns även simkort att beställa på nätet som är giltiga utan liknande restriktioner, men båda har ofta begränsningar när det kommer till vilka länder som är inkluderade i erbjudandet. Kontrollera därför noga att de länder du planerar att besöka är inkluderade i abonnemanget du funderar på att teckna.
Väljer man istället att köpa ett lokalt simkort gör man bäst i att göra så redan på flygplatsen eller genom att beställa hem ett om man är riktigt bekväm av sig, då vissa av dessa kan sändas till internationella adresser. Undersök hur mycket data, hur många minuters samtal och vilka sociala nätverk som ingår i paketet innan du bestämmer dig för vilket lokalt simkort du ska satsa på. Undersök även vilket simkort som ger dig bäst täckning om du ska resa runt i landet, samt hur länge det är giltigt efter påfyllnad. Bestämmer du dig för ett lokalt simkort kan en mobil router även vara en bra idé, så att man kan koppla upp alla enheter till samma router.
Hur du än vill koppla upp dig på resan är en VPN det bästa sättet att surfa säkert under semestern.