Hur man flyttar ett lätt bohag med flyget

Med ett år bakom mig av flera resor till och från utlandsboendet liksom pågående renovering av detta berättar jag här litegrann om hur man flyttar ett lätt bohag med flyget, och då inte med godstransport utan i sitt egna bagage under en resa.

Hur man flyttar ett lätt bohag med flyget

Som ägare av ett utlandsboende har jag experimenterat med vad som kan skickas med som incheckat bagage liksom vad som passar sig att ha i handbagage som en del av flytten. Det är faktiskt enklare än man kan tro med flygbolagen SAS och Norwegian.

Det ska tilläggas att det största i möbelväg som tagits med till utlandet är ett litet soffbord (monterbart), en diskho och upphängningsmaterial i smide för utanpåliggande skjutdörr.

Läs om boendet i Antibes här.

#1 Läs på vad som gäller för Specialbagage hos flygbolagen

På så vis kan man packa otympliga prylar som inte går i en vanlig resväska, vilket kan nyttjas till hur man flyttar ett lätt bohag med flyget. I Specialbagage skickas vanligen skidor, skateborads, golfbags, backpackers ryggsäckar och cyklar, men även udda bagage som kan vara en större kartong eller en väska av ett annat format. SAS regler säger att ditt bagage betraktas som specialbagage när dess mått överstiger sammanlagt 158 cm.

Som SAS-bagage har jag därför packat en diskho i aluminium i måtten 62x64x20 cm så att måttet blev vad som accepteras storleksmässigt: 155 cm. Den rullades i bubbelplast och sedan klippta sopsäckar som tejpades runt hela paketet. Slutligen lades allt i en ”big bag” med grova remmar som handtag från Clas Ohlson vilken också tejpades för att säkerställa att den höll tätt (kan spricka i sömmarna och dragkedjan).

Det bagage man har i sin biljett som får väga 23 kg (SAS) går att checka in som specialbagage utan att på förhand meddela flygbolaget. Vid incheckning på flygplatsen taggas den med en klisterlapp för att scannas manuellt i en av Specialbagage-diskarna.

På ankomstflygplatsen kan det finnas separat bagageband för Specialbagage, det brukar komma lite senare än vanligt bagage så lite tålamod är allt som behövs.

#2 Fyll resväskorna med husgeråd lindat i kläder, sängkläder och dukar som ska med

Jag har checkat in allt från glas och plastbehållare till monterbara småmöbler och golvlampa. Böcker på svenska kan vara svårt att komma över i utlandet, så några sådana är alltid en god idé att placera i väskans botten (vid hjulen). Jag har haft överflöd av korgar i mitt svenska hem, och istället för att slänga dem har de fraktats ner till Frankrike, liksom pidestaler, brickor och småbord som är enkla att montera. Det har gått bra att packa smart genom att flylla korgar med inlindade saker i textilier, sedan med att lägga större saker över innan remmar spänns för den packade delen av resväskan.

#3 Köp och checka in maxantal resväskor som är tillåtet i din flygbiljett

I och med att man vanligen kan lägga till extra bagage till sin biljett i efterhand går det att köpa fler incheckat bagage innan avresa, det kostar c:a 300kr per väska (15 dagar före avresa). Hos SAS framgår att man kan ha upp till nio väskor per passagerare. Enklast att kolla upp detta är genom att logga in på SAS sajt eller i appen och använda sig av deras funktioner för tilläggstjänster för den specifika flygresan.

#4 Använd handbagage smart – både under sätet framför dig och kabinväska i utrymmet ovanför säten

Handbagaget är utmärkt att använda sig av för lite dyrbara prylar, för att minimera risk för stöld, liksom några tyngre inredningssaker som annars skulle lägga på för mycket vikt på det incheckade babaget. Det går t.ex bra att ha högtalare och bordslampor i handbagaget. Väskan brukar dock genomgå manuell granskning på grund av elektroniken men hittills har jag bara fått frågan varför – svaret att jag är på väg till en av mina bostäder höjer inga ögonbryn.

Övrigt som jag tagit med i handbagage är kaffepaket (större och därmed billigare med svenskt jämfört med de franska), dyrbara whiskeyglas, inredningssaker i marmor, router för mobilt bredband (blev enklare och billigare att köpa i Sverige) och silver- och mässingföremål.

#5 Diverse verktyg och byggmaterial kan fraktas, istället för att köpa på plats

Verktygsväskor och verktygslådor med maskiner med kabel eller batteri, har flyttat ut och hem igen genom vanlig resväska som incheckat bagage. Därtill flyttade en kökskran tillsammans med badrumskrokar som fyndats i Sverige till utlandet, på så vis har boendet något unikt för den platsen.

 

Tips för dig som har en tendens att ta packa ”för mycket”

Hör du till dem som tycker att du ju bör ta med allt sådant som du kan avvara från Sverige till drömstället utomlands så kan det vara bra att tänka till både en och två gånger. Det är ju så att antal väskor är begränsat i vajr biljett, och maxvikter kan ställa till det för varje packad väska.

Kom ihåg:

  • IKEA finns i de flesta europeiska länder och har du tur till och med i närområdet där du bor. Det är oftast lika prisvärt som i Sverige att köpa köksprylar, sängkläder och handdukar – satsa på nytt där det går så får du med mer av sådant som du verkligen vill ha med dig.
  • Bygghandlarna på europeiska kontinenten liksom i nordamerika har ett brett utbud, inte bara byggmaterial. Här fyndas småmöbler, lampor, krukor, ofta gardiner och kuddar samt växter.
  • Lokala inredningsbutiker har allt annat man kan behöva. I Frankrike har jag köpt prisvärda och snygga saker hos kedjorna Maxi Bazar, Sostrene Grene (danskt), Maison du monde och BUT.

flygfoto över Antibes på franska rivieran

Rulla till toppen