En vecka på Long Island i New York

Spendera en vecka på Long Island i New York, helst under sommaren, för att njuta av öns unika kombination av stads- och strandliv, vilket gör ön till en attraktiv plats att bo på och besöka!

Under 1700-talet var Long Island en del av de brittiska kolonierna. Ön befolkades främst av engelska nybyggare, men det fanns också en betydande befolkning av nederländare (som tidigt grundat Manhattan) och andra europeiska immigranter. Jordbruk och fiske var de viktigaste sysselsättningarna. År 1776 ägde slaget vid Long Island (även kallat slaget vid Brooklyn) rum, där brittiska styrkor besegrade de kontinentala arméerna som en del av amerikanska revolutionen. Slaget resulterade i att amerikanerna tillfälligt förlorade kontrollen över New York City. Så småningom blev amerikanerna fria från brittiskt styre, framförallt tack vare vinsten i slaget vid Yorktown 1781, där de brittiska styrkorna led ett avgörande nederlag. Efter revolutionskriget började Long Island att återhämta sig och bygga upp sin ekonomi. Jordbruket fortsatte att vara viktigt, men det blev också en plats för nya industrier och handel.

En vecka på Long Island i New York

Den som ska besöka Manhattan och kan eller vill kombinera med några dagar eller en vecka på Long Island i New York, kan så göra med eller utan hyrbil. Long Island är den stora ön som sträcker sig österut från New York City. Här gränsar stadsdelarna Brooklyn och Queens och med de omtalade semesterorterna som kopplas till uttrycket The Hamptons.

Checklista:

1. Börja med att bestämma om bil eller tåg är fortskaffningsmedlet

Long Island är känd för sina varierande samhällen, vackra stränder och rika historia. Brooklyn och Queens är snabba att nå med pendeltåg (LIRR). Men för att nå de bortersta orterna, som Montauk Point, behöver man dels tid för tågresan liksom bil för sista biten.

2. Lägg upp resplanen

Long Island har otroligt lång och vacker kustlinje (längs Atlanten) och några av de mest populära stränderna i regionen, som Jones Beach och Montauk Point, ligger här. Öns landskap varierar från livliga stadsdelar och orter till förortsområden och många vackra naturområden. Därtill finns många vingårdar på ”norra” sidan (Croteaux Vineyards, Lenz Winery), ett flertal ölbryggerier runtom ön (Blue Point, Montauk Brewery Company, Greenport Harbor Brewing Company) och mycket god shopping utlovas på outlet Riverhead.

Ett pulserande kulturliv med teatrar, konstgallerier och musikscener bjuder Brooklyn på, liksom en lång populär boardwalk vid stranden intill det världskända nöjesfältet. Brooklyn är berömd för sin mångfald av matställen. Här äter man med glädje pizza, bagels och pasta. Speciellt känd är Brooklyn för sin pizza, särskilt den traditionella New York-stilen.

Även i The Hamptons finns många gallerier och en mängd finrestauranger för att tillgodose de höga krav som ställs från besökarna som till stor del består av höginkomststagare och rika från NYC.

The Hamptons omfattar:

  • Southampton
  • East Hampton
  • Sag Harbor
  • Westhampton (enligt vissa)

Några historiska platser spridda över Long Island är:

  • Brooklyn Bridge – ikonisk bro som förbinder Manhattan och Brooklyn är en av de mest kända landmärkena i New York. Den erbjuder fantastisk utsikt över staden och är populär bland både turister och lokalbefolkning.
  • Montauk Point Lighthouse – fyr byggd 1796 och således en av de äldsta fyrarna i USA som dessutom erbjuder en fantastisk utsikt över havet. En populär destination med stor utomhusparkering intill.
  • Old Westbury Gardens – herrgård från tidigt 1900-tal har vackra trädgårdar och en imponerande byggnad. Det är en utmärkt plats att utforska både arkitektur och landskapsdesign.
  • Sagamore Hill – Theodore Roosevelts hem i Oyster Bay är ett historiskt museum där besökare kan lära sig mer om Roosevelts liv och politik.
  • Raynham Hall – viktig plats under den amerikanska revolutionen med en rik historia kopplad till lokala ledare och spionage, i Oyster Bay.
  • Keenan’s Beach House – strandhus byggt på 1800-talet, en av få kvarvarande strandhusen från den tiden.
  • Shelter Island – skyddad i sundet i bortre änden av Long Island, nås med färja på både norr- och sydsidan. Förutom gulliga byar med trähus (vissa från kolonialtiden) finns här naturskön miljö med folktomma stränder, skogar och grönområden, vilket gör den till en populär destination för naturälskare.

3. Boka in boenden efter rutten

Man kan välja att bo på hotell, motell eller hyra hem av privata värdar, genom ett flertal kanaler.

På Booking.com finns allt från hotell och bed and breakfasts till privata bostäder man hyr från privata värdar.


Booking.com

 

Läs också: Resa med liten budget

 

gammalt trähus på shelter island

Rulla till toppen