På en vacker naturtrogen roadtrip i fjällen, där man delar på vägen med renar, får man skåda gröna skogar, berg med snöflöckar och många fina vattendrag.
Den svenska fjällen är lång och benämningen kan referera till Riksgränsen långt norrut liksom Idre i Dalarna. För många Stockholmare är fjällen detsamma som Vemdalen, Tänndalen och Åre. För norrlänningar är kanske Sarek, Riksgränsen och Abisko referenspunkten. De flesta förknippar fjällen med skidresor, men för mig handlar det om sommarbesök och fjällvandringar.
Fjällen utgörs av bergskedjan Skanderna och denna ligger i Sverige, Norge och Finland.
På roadtrip i fjällen
På roadtrip i Sverige finns möjlighet att se massor av nya, exotiska platser och möjligheten att kunna stanna är fantastisk. Under augusti 2020 åkte jag och sambon på roadtrip i fjällen, från Stockholm norrut längs kusten, in till bergsområdena i höjd med Gällivare och tog oss söderut på inlandsvägen.
Det är magiskt med alla vackra och rena vattendrag, den friska luften, de gröna skogarna och alla strosande renar. I samhällen intill och i fjällområdena råder en mentalitet av lugn, värnande om miljön och naturen och stolthet i sitt ursprung.
Man har sett en tydlig ökning av intresse av besök i svenska fjällen under sommarhalvåret för vandringar, och jag intyga. Oavsett om man vistas i välbesöka Nikkaluokta (vid Kebnekaise) eller i anonyma Bydalsfjällen (väster om Östersund) finner man andra besökare som också är ute efter äventyr och upplevelser.
Jag rekommenderar att stanna till i olika samhällen för olika måltider och att sprida ut övernattningarna. Stanna till för fika liksom en fiskestund, fjällvandra och njut av vida vyer.
Kebnekaise och Sarek
Kebnekaisemassivet, med Syd- och Nordtoppen (som är det vi i vardagsmun kallar Kebnekaise) och ligger i Kirunas kommun och är en del av Lappland. För att vandra till massivet utgår man från Nikkaluokta, där finns parkering, restaurang och enstaka stugor för övernattning samt helikopterflygplats. Från Nikkaluokta tar man sig till fots till fjällstationen som har omkring 200 bäddar, turen tar vanligen mellan 4-6 timmar att gå. Ett annat alternativ är att boka en helikoptertur till eller från fjällstationen och spara på fötterna till den mer utmanande delen av vandringen som är från Kebnekaise fjällstation till någon av topparna.
Sarek, söder om Kebnekaisemassivet, är en nationalpark i delar av Jokkmokks kommun och ingår i Lappland Det är Sveriges största högfjällsområde som dessutom länge har befolkats av samer som följt renars vandringar. Mest känt i Sarek är troligen Stora Sjöfallets nationalpark, men Sarek innehar dessutom sex av Sveriges tretton högsta fjäll och nästan 100 glaciärer.
Södra Lappland
Följer man väg E45 söderut från Gällivare passerar man många mindre samhällen för övernattning och däremellan skogar, åar och berg. Väster om Storuman kan man bege sin västerut på E12 för att besöka Hemavan Tärnaby.
Arvidsjaur med kringkommuner yppar sig utmärkt för fiske och jakt.
Jämtlandsfjällen
Jämtland har fjällområden som Åre, Bydalen, Vemdalen, Lofsdalen, Tänndalen och Klövsjö är populära skidorter och här kan man göra längre vandringar. Längs St Olavsleden och Jämtlandstriangeln är man på ”helig” mark och dessa leder har lång historia.
Bydalen har genuin atmosfär och högalpin fjällkänsla, Budalsfjällen är ett något billigare alternativ mot Åre och Vemdalen.
Idrefjäll
I nordvästra Dalarna finns mysiga fjällområdet Idrefjäll. Förutom detta har Dalarna också följande fjällorter: Björnliden och Tandådalen.
Pingback: Matupplevelse på Republiken Bar och Kök i Östersund - TravelGrip