Inför sommarsemestern är det kul att fundera kring ett spännande reseäventyr, kanske planera en rundresa i Europa med bil. Det passar både stora som små så länge man är intresserad av sevärdheter, historia och att uppleva andra kulturer. I detta reklamsamarbete med Mister Auto får du ta del av vad som är bra att tänka på innan avresa med egen bil.
Förbereda för bilresa med egen bil
Tänk på att ha din bil i form inför den långa resan till och från kontinenten, det blir många extra mil med en roadtrip och därför är det bra att kontrollera vad mätaren står på en tid innan avresa och avgöra om det är dags för en genomgång av bilen innan resan.
Vissa servar sina bilar själv och för det ändamålet kan man köpa reservdelar både i butiker men också online t.ex hos Mister-Auto. Om man är av typen som vill lämna in bilen på service så finns det både bilmärkenas egna verkstäder men också små som stora aktörer i alla städer (såsom Mekonomen), för att hitta en bra mekaniker kan det vara bra att höra sig för bland sina bekanta för personliga tips.
Dokument att ha inför resa
Det finns vissa dokument man bör veta vad de innebär och sedan ha med sig när man beger sig ut i sin bil på resa i Europa.
- Pass på samtliga resenärer.
- Reseförsäkring på varje individ som ska delta i resan. Viktigt att se till att dessa täcker eventuella olyckor i utlandet. Brukar ingå i hemförsäkringen för resa upp till omkring 40 dagar.
- Bilförsäkring, se över vad somingår i befintlig bilförsäkring och utöka om den inte täcker olyckor i utlandet. Ta med fordonets försäkringsbrev och registreringsbeviset på resan.
- Grönt kort från ditt försäkringsbolag som fungerar som bevis på att ditt fordon är trafikförsäkrat, behövs endast i ett fåtal länder som inte är med i Schengen.
- Vignette klistermärke (i t.ex Österrike) eller som e-märke (i te.x Slovakien) som innebär att man har betalt avgift för att få köra på motorvägar.
Läs gärna Motormännens checklista som tar upp allt som är bra att tänka på och kontrollera innan avresa.
Ta sig till kontinenten
När man beger sig mot kontinenten är det vanligaste att man åker till Skåne för att via Danmark a sig in i Tyskland, men man kan självklart också åka till Blekinge för att ta sig till exempelvis Polen. Oavsett så är det viktigt att ha i åtanke att bara resan ner till Skåne från Stockholm tar cirka 6 timmar.
Bilfärjor via Danmark
Det går bilfärjor från flera platser i Sverige till Danmark, och sedan via Danmark och Tyskland såsom den vanliga resan från danska Rödby till Puttgarden i norra Tyskland.
Kombination av bro och bilfärja
Men det går självklart att ta sig till Malmö för att åka Öresundsbron över till danska Köpenhamn och sedan köra via Danmark (samt Rödby och Puttgarden) ner mot Tyskland och resten av Europa.
Egentlig utgångpunkt – Tyskland
Den egentliga utgångspunkten blir kanske norra Tyskland i det fall man inte planerat några stopp i Sverige eller Danmark, så det är härifrån det är bra att planera vilka rutter man ska ha och välja del av Europa att upptäcka.
Tyskland är bilvänligt med bekväma motorvägar men charmiga småstäder om man väljer mindre vägar.
Polen är prisvärt men har inte högkvalitativa vägar på landsbygden.
Frankrike har ett stort urval av olika vägar, allt från betalmotorväg till vackra riksvägar som går genom samhällen. Landet är mycket stort och har något för alla, därtill både Atlantkust och Medelhavskust.
Spanien är torrare i och med sitt södra läge och garanterar sol och varma dagar som kan spenderas längs med det stora kustområde som Spanien besitter. Turistvänligt och tillmötesgående befolkning gör det enkelt för barnfamiljer att resa runt här.
Portugals södra halva växer i popularitet och med stränder längs Atlantkusten kan man kombinera stadsupplevelser med strandhäng.
Inspiration om diverse roadtrips finns i andra inlägg på sajten: